Viltavontuur op school!


De magie van het vilten

Vilt maken van losse wol is een magische ervaring waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Je handen bewegen over de natte, warme wol, zeep gaat schuimen en je voelt langzaam maar zeker een vaste stof onstaan. Door te kijken, maar vooral ook door te voelen kun je dit viltproces sturen. Het brengt je in het hier en nu.

Vilten is een mooie manier om je ideeën vorm te geven en tijdens het creëren te reageren op wat er in je handen ontstaat. Of je nu begint vanuit een idee en middels een ontwerp tot het vilten komt of dat je vanuit de wol begint met het ontdekken en middels experimenteren tot vorm en inhoud komt, vilten maakt beide manieren mogelijk. Dat geeft kinderen de vrijheid om hierin hun eigen weg te vinden. Zo ontdekken ze, linksom of rechtsom, hoe je creatief kunt denken en via het maken tot expressie kunt komen.


Viltavontuur voor de hele school
Wil je op jouw school alle leerlingen dit viltavontuur laten beleven? Dat kan!
Met een ontwerp dat binnen het gekozen thema past, ervaren en ontdekken de leerlingen in één les hoe het magische viltproces werkt. Ze kunnen zelf de kleuren uitkiezen, hiermee spelen en zo vormgeven aan hun zelfgemaakte vilt.
Hoewel de nadruk in de lessen op het maakproces ligt, is het ook mogelijk om te werken aan een gezamenlijk kunstwerk voor de school of aan een bijzonder afscheidscadeau.

Viltprojecten met voelbare verbeelding
Als een viltproject uit meerdere lessen bestaat, kunnen de leerlingen bijv. vanuit een ontwerpopdracht werken. Ook is het mogelijk dat ze vanuit het ontdekken van de verschillende vilttechnieken tot eigen vorm en betekenis komen binnen een bepaald thema. Naast de 'natte' viltles is er ruimte voor een 'droge' les waarin aandacht is voor het ontwerpen, een onderzoek en/of het reflecteren op het viltwerk bijv. door het visualiseren van vervolgstappen. Het zachte en aaibare resultaat van dit creatieve proces spreekt bij velen tot de verbeelding.

Maatwerk
Bij elk viltproject overleg ik met de school en kijk wat de belangrijkste doelen en mogelijkheden zijn. Vanuit die wensen kom ik met een projectvoorstel op maat.
Vilten is niet moeilijk, maar wel een arbeidsintensief proces, wat aandacht en tijd vraagt. Voor de uitvoering werk ik daarom graag samen met ondersteuning vanuit school.


Daarom vilten!
Als kind tekende ik heel veel. Op mijn 9de wist ik al dat ik later 'tekenares' wilde worden. Een klasgenootje uit die tijd, maakte mij het compliment dat ik de kleuren zo bijzonder wist te combineren. Ik denk dat toen de basis is gelegd voor mijn kleurgevoel, waaruit mijn liefde voor gekleurde wol is ontstaan. Maar vooral ook, heeft het me een bewust gevoel van zelfvertrouwen en trots gegeven: dit is wat ik echt kan en daar maak ik mensen blij mee. Dat is mijn kracht.

Vanuit die kracht wil ik kinderen begeleiden en laten spelen met vorm en kleur. Door het inzetten van alle zintuigen kom je in het hier en nu, waar het maken plaats vindt. Waar dromen werkelijkheid kunnen worden en waar nieuwe ontdekkingen en ideeën ontstaan. Met vilten heb ik een manier gevonden waarin ik mensen (jong en oud) mee kan nemen op dit avontuur, zodat ook zij hun talenten, al doende, kunnen ontdekken.

Dit ontdekkend leren is met name zo belangrijk voor kinderen die moeite hebben met het cognitieve leren. Daarbij is vilten een zeer goede manier om de fijne motoriek mee te oefenen.


Enthousiast?
Ben je enthousiast geworden en wil je een viltavontuur bij jou op school? Dat kan! Brigit Daamen verzorgt viltprojecten met één of meerdere lessen die aansluiten bij de wensen van scholen in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs. Neem vrijblijvend contact op. Brigit Daamen denkt graag mee over de mogelijkheden en maakt spetterende viltprojecten op maat.

Brigit Daamen presenteet zich in 2020-2021 als cultuurpartner in de regio op www.hart-haarlem.nl en als aanbieder van kunstprojecten voor scholen in Hoofddorp e.o. op www.kunstencultuuropschool.nl.
Je kunt ook direct contact opnemen voor meer informatie bijvoorbeeld per mail, maar bellen kan natuurlijk ook: 023-5407396.

 
 
 
#
 
      Viltavonturen Aanbod :    
      Lente Kriebels
   
      Beesten Boel
   
JeZelfie Vilten
 
Huis van Wol
 
Kunst van het Geven    
Bollen vol Betekenis    
Spetterende Mode