Brigit Daamen ontwerpt en maakt kleurrijke sieraden, sjaals en objecten van vilt.

Net afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht (HKU), richting 3-D-Design, startte Brigit Daamen in 1998 in Rotterdam meteen haar ontwerppraktijk. Inmiddels werkt ze al jaren vanuit haar atelier aan huis in Haarlem.

Aanvankelijk ontwierp ze kleine gebruiksvoorwerpen die ze in eigen beheer produceerde en in een bijzondere verpakking op de markt bracht. Gaandeweg heeft haar liefde voor het sieraad de overhand genomen. Nu ontwerpt en maakt ze vooral sieraden van vilt en geeft ze viltworkshops aan jong en oud.

Belangrijke uitgangspunten bij het ontwerpproces zijn de vele aan het lichaam gerelateerde aspecten, zoals het fysieke (de aanraking) maar ook het innerlijke (de ziel en de beleving). Haar materiaalkeuze en haar voorkeur voor vilt vloeit hier direct uit voort. Contrasten in zowel kleur, materiaal als ook in thema (binnenwereld - buitenkant) zijn terug te vinden in haar werk. Brigit Daamen hanteert heldere en eenvoudige vormen en zoekt naar spannende kleur combinaties.

Naast het ontwerpen geeft Brigit Daamen ook workshops en korte cursussen vilten aan jong en oud op locatie. Met veel enthousiasme deelt ze zo haar kennis en passie voor het zelf maken van vilt. De aandacht gaat daarbij uit naar het bewust worden van de ontwerpmogelijkheden en vooral ook naar het inzicht geven in de opbouw van het vilt zodat er ruimtelijke vormen kunnen ontstaan die verder ontwikkeld kunnen worden. Voor scholen in het (speciaal) primair- en voortgezetonderwijs ontwikkelt en verzorgt ze spetterende kunstprojecten waarbi,j door het ontdekkend leren, het creatieve denkproces wordt gestimuleerd en alle zintuigen van de leerlingen geprikkeld worden. Ook is Brigit Daamen als gastdocent sinds 2017 verbonden aan de Dutch Felt Academy.

Brigit Daamen is jaren bestuurlijk actief geweest. Zoals in het Platform Vrije Vormgeving tijdens de overgangsfase van de VES naar de BNO (2003-2005) en daarna bij Kunstenaarsvereniging De Vishal in Haarlem (2006-2008), De Kunstlijn Haarlem (2010-2011) en in Stichting Luster (2011-2017).

Samen met anderen organiseert Brigit Daamen sieraadtentoonstellingen. Dit begon in Rotterdam als lid van '010 Sieraad' (2002-2009), een groep die ze samen met collega's in 2002 oprichtte. In Haarlem initieerde ze 'Haarlems Sieraad Collectief' (2007-heden), waarmee deze activiteiten voortgezet worden.
www.haarlemssieraadcollectief.nl

   
 
     
           
Home
           
Info
           
C.V.